Eco-Tuning: Brandstof besparen dankzij chiptuning

BMW 320d in het rood

Met de RaceChip® Chiptuningmodules krijgt u niet alleen tot 30 procent meer vermogen. U kunt terzelfdertijd ook brandstof besparen. Dat lukt natuurlijk alleen als u na de montage van de RaceChip® even snel blijft rijden of met andere woorden even veel gas geeft als daarvoor.

Bespaar tot 14 euro per tankbeurt

Wanneer u na de montage van één van onze RaceChip® Chiptuningmodules uw rijgedrag niet principieel wijzigt, kunt u tot 1 liter brandstof per 100 kilometer besparen. In geval van een 50-liter tank kan de brandstofbesparing per tankbeurt 170 km meer rijprestatie* bedragen. Omgerekend is dat 14 euro ** minder aan brandstofkosten bij een benzineprijs van 1,70 euro/liter. En dat per tankbeurt!

Ook bij de RaceChip® Eco-Tuning geldt het volgende:

 • het originele stuurorgaan van uw voertuig wordt niet gewijzigd
 • alle programma’s voor de bescherming van de motor blijven geactiveerd
 • de montage kunt u zelf voor uw rekening nemen, zonder dat er speciale werktuigen of kennis over motorrijtuigen vereist zijn
 • de montage neemt meestal tussen de 5 en 15 minuten in beslag
 • u kunt de RaceChip® te allen tijde opnieuw verwijderen zonder sporen na te laten
 • tegen betaling kunt u optioneel een RaceChip® Vervangmotorgarantie verkrijgen

Hoe werkt Eco-Tuning?

ECO-Tune IconBij Eco-Tuning worden inspuithoeveelheid, inspuitdruk en inspuittijd voortdurend geoptimaliseerd. Dit alles zorgt voor een stijging van het vermogen; echter niet in de vorm van een verhoogd toerental, maar van een verhoogd draaimoment. Een verhoogd draaimoment vermindert automatisch het benodigde toerental. U kunt vroeger naar een hogere versnelling schakelen en zo brandstof besparen.Hoeveel brandstof u effectief kunt besparen, hangt van verschillende factoren af. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Specifieke kenmerken van de motor in kwestie
 • Rijgedrag van de chauffeur
 • Serietolerantie van het voertuig
 • Instelling van de RaceChip®
 • Weersomstandigheden
 • Staat en formaat van de banden

Tips voor zuinig rijden

 1. Zorg voor een correcte bandendruk (zie informatie van de fabrikant).
 2. Versleten banden verbruiken meer brandstof. Vervang uw banden tijdig, in de regel om de twee jaar.
 3. Zeer hoge of zeer lage temperaturen beïnvloeden de rijeigenschappen en daarmee ook het brandstofverbruik. Ook regen, sneeuw en hete asfalt hebben een significante impact op het brandstofverbruik.
 4. Rijd met een laag toerental. Rijd niet onnodig op topsnelheid en vermijd hoge toerentallen.
 5. Rijd vooruitziend. Probeer niet onnodig gas te geven wanneer u in de verte een file of rood licht ziet.
 6. Laat het voertuig – indien mogelijk – uitlopen in plaats van heftig te remmen.
 7. Vermijd een onrustige rijstijl (gas, geen gas, gas, geen gas). Probeer gelijkmatig gas te geven en houd u aan de limiet.
 8. Schakel de motor uit wanneer u weet dat u langer dan 2 minuten zult stilstaan. Het loont de moeite.
 9. Demonteer bagagedragers, fietsrekken etc. en vervoer geen onnodige lasten in de koffer. Hoe meer een voertuig weegt, des te meer moet de motor presteren om de auto in beweging te krijgen.

Ten slotte: Iedere motor heeft heel eigen kenmerken. Serietoleranties van tot 10% zijn mogelijk. Dat betekent dat een motor met een vermogen van 100 pk door de fabrikant met slechts 90 pk, maar ook met 110 pk kan worden geleverd. Dat heeft uiteraard ook een impact op het brandstofverbruik. Voor de informatie van de fabrikant over het brandstofverbruik wordt bovendien uitgegaan van een optimale rijsituatie, waar in het echte wegverkeer echter slechts zelden sprake van is.

* Verbruik tot nu toe 6 l/100 km en ca. 833 km per tankbeurt; in geval van verlaging met 1 l/100 km: 5l/100 km en ca. 1000 km per tankbeurt
** Verlaging van de brandstofkosten bij 170 km meer rijprestatie per tankbeurt, verbruik van 5 l/100 km (RaceChip® geoptimaliseerd) en benzineprijs van 1,70 euro/liter